GoudWoud

We verplaatsen ons naar Zuid-Amerika. Al jarenlang heerst er goudkoorts in de Zuid-Amerikaanse oerwouden. Met name in Suriname wordt de grenzeloze jungle bedreigd door goudzoekers. Met grof geweld gaan ze de woudreuzen te lijf, op zoek naar het glanzende goud. Maar bij hun rooftocht zien ze het ware goud, de flora en fauna, over het hoofd. De maatschappij krijgt geen grip op de stroperij. Het bos is weerloos, of toch niet?

Ontwerp Corso Zundert (2018), ontworpen samen met Jeroen Vriends (met ondersteuning van Johan van Trijp). Het ontwerp werd gebouwd door Buurtschap Laer-Akkermolen. Dit ontwerp kon je live bekijken op zondag 2 en maandag 3 september 2018 in Zundert.

Wil je andere foto’s en of filmpjes bekijken van het bouwproces? Volg ons dan op instagram: @gianniritchie en / of @corsobouwer

De foto’s zijn gemaakt door: Malou Evers, Paul Ranft, Erwin Martens, Frans Konings en Gianni Ritchie. Ook dank aan Martijn Bastiaansen voor het maken en monteren van de video hieronder.


Het proces

De maquette die u hier ziet is schaal 1:10. In zijn totaal is dit beeldwerk 90 cm hoog, 190 cm lang en 55 cm breed en inklapbaar tot 45 cm breed.

Vrijwel ieder jaar zijn bijna alle buurtschappen in december en januari bezig met het kiezen van hun ontwerp voor het aankomende corsojaar. Vaak presenteren de ontwerpers hun ontwerp door middel van een tekening of een mini-quette. In december 2017 werd ons ontwerp gekozen door Laer-Akkermolen voor het corso van 2018. Vanaf dat moment worden al snel plannen gemaakt om het bouwproces zo goed mogelijk voor te bereiden. Vanaf eind januari tot eind mei 2018 hebben wij de grote maquette (schaal 1:10) gemaakt.

Na het maken van de mini-quettes zijn we van start gegaan om een zo goed- en handig mogelijke meetbare maquette te maken. Een mini-quette is toch een wat minder uitgewerkt beeld dan de grote maquette. Een duidelijke en moderne stijle is hier van toepassing. Een door gelaagde werking in beeldvorming moet slechts een klein fragment van een groot stuk woud in Suriname voorstellen. Door de gelaagde moderne stijle is het de bedoeling dat de pop-ups meer één geheel worden. Het maken van de grote maquette is een belangrijk maar lang proces geweest.

De bewegende pop-up-maquettes die u hier ziet zijn schaal 1:10. In zijn totaal is de grootste pop-up-maquette 50 cm hoog, 80 cm lang en 10 cm breed.

Om het concept/ idee wat wij in ons hoofd hadden om te zetten in een visuele vertaling hebben we veel onderzoek gedaan naar verschillende technieken en stijlen die goed passen bij ons onderwerp. Na veel uren praten, discussiëren en beeld maken zijn er uiteindelijk meerdere beelden uitgekomen. Om überhaupt gekozen te kunnen, verwachten de buurtschappen een visuele vertoning van je concept of idee. We hebben ons concept/idee vertaald naar een mini-quette met daarbij losse pop-ups die verwijzen naar een klein onderdeel van de mini-quette. Bovenstaande is gemaakt in de periode van eind september tot begin december 2017.Wagenbouw Proces

Corsobouwers brengen de zomermaanden door in de corsotent. Het gaat van grof laswerk tot fijn tempexgepriegel en papier-maché. In april en/of mei worden de grote reusachtige corsotenten opgebouwd. Vanaf dat moment wordt er hard aan de wagen gewerkt tot aan de eerste zondag van september. Hier een klein overzicht van verschillende momenten van het corsobouw-seizoen.


Maquette Proces

Urenlang discussiëren, opnieuw snijden of inkleuren. Het hoort bij het proces. Hier een klein overzichtje van het proces van de grote maquette.