Stichting Corso Zundert

Het corso van Zundert is het grootste corso van de wereld. Het is louter vrijwilligerswerk. Twintig buurtschappen strijden met elkaar om de mooiste wagen te bouwen ter beoordeling van een vakkundige jury. Dit al meer dan tachtig jaar. De stichting zelf wordt ook wel eens benoemd tot de 21buurtschap van het corso. Al vanaf mijn 17e ben ik gevraagd om eens aan te sluiten bij de PR-commissie (Publiciteit en Sponsoring). Het eerste jaar heb ik voornamelijk gekeken hoe zo’n organisatie in elkaar zit: hoe ontstaan ideeën en hoe wordt dit uitgevoerd. Na verloop van tijd kreeg ik meer taken en nam ik zelf mee initiatief met eigen ideeën. Hieronder zie je een geselecteerde weergave, van boven naar beneden: van kort geleden naar een van mijn beginpunten in de PR-Commissie.

Maximaal Corso

In 2018 werd gevraagd om een nieuwe reclamecampagne te bedenken voor het corso van 2018. Na een brainstormsessie met verschillende mensen, kwam het idee ‘Corso is de Max!’. ‘De Max’ is een Vlaamse uitdrukking voor iets ontzettend gaaf vinden. Daarnaast zou ook de term ‘Maximaal corso’ gebruikt kunnen worden, waarin uitgedrukt kan worden hoe groots het evenement is. Hierin zouden onderdelen van het evenement, zoals de grootste wagen, het meeste gebruikte aantal bloemen op een wagen of de emoties die een rol spelen bij het horen van de uitslag uitgelicht kunnen worden. De slogan was bedoeld om ultieme en/of maximale verhalen rondom het corso te vertellen. In verband met andere corso-activiteiten heb ik weinig bijdragen kunnen leveren aan de verdere uitwerking van deze campagne.

Misschien wel het best bewaarde geheim van nederland

Het corso van Zundert is het grootste van de wereld. Toch zijn er veel mensen die het niet kennen, alsof het een geheim is. De slogan voor de reclamecampagne kwam tot stand bij het zien van deze foto. Op de foto staat een corsowagen achter het tentzeil. Door bewerking van de foto lijkt het een corsowagen achter een gordijn. Een geheim dat onthuld is, maar gezien wil worden. Vergelijkbaar met het corso; het corso van Zundert wil graag gezien worden, door heel veel mensen.

In ons corso zijn veel dingen goed geregeld. Zaken om trots op te zijn en zaken die elders veel bewondering wekken. Als evenement zijn we groots in onze soort en uniek in wat we doen. Je verwacht bij zo’n trots evenement dat er een fraaie collectie cadeau artikelen en souvenirs beschikbaar is om dit uit te dragen en om mee te laten nemen door onze duizenden fans!

Niet bij Corso Zundert. Een balpen, een stiftenbloem etc, in de verwachting dat als mensen een pen van ons krijgen ze dus ook naar het corso zullen komen kijken. Maar over het corso zegt die pen helemaal niks.

Wat als er elk jaar een getuige van het corso zou verschijnen, waarin je als bouwer of fan aan je omgeving trots kan laten zien wat we nou precies doen, en dan niet op een pietepeuterig telefoonschermpje, maar in een trots formaat, mooi vormgegeven en zonder stekker open te slaan en door te kijken. Iets om bij de koffie op tafel te leggen en open te slaan, iets om cadeau te doen, iets om te geen aan mensen die willen weten wat we nou precies doen hier in september.

Een Jaarboek. Hard cover, mooie grote foto’s, een vol overzicht van de stoet en alles dat bij het corso hoort, compacte teksten met het verhaal en de details. Uit te brengen in november zodat het mee kan in de cadeaumaand. Vooraf te bestellen tegen een pittige korting.

In samenwerking met Jeroen Vriends en Johan van Trijp.

Corso Zundert Viert Vincent

In het jaar 2015 stond het corso volledig in het teken van Vincent van Gogh. In 1853 werd hij geboren in Zundert en in 2015 herdenkt de wereld het 125e sterfjaar van de schilder. Net zoals in 1990 en 2003 staat het corso in 2015 ook in het teken van Vincent van Gogh. Het Zundertse corso koestert de artistieke vrijheid en heeft daarom zelden een thema. Maar voor Vincent maken we soms een uitzondering. Alle creaties zijn geïnspireerd op de schilderijen, gebeurtenissen of het leven van Vincent van Gogh.

Zo mocht ik de huisstijl restylen om er een Van Gogh Corsohuisstijl van te maken. Dit heb ik gedaan door analoog met de kwast te schilderen. Dit heb ik vervolgens gedigitaliseerd.

De zonnewijzer van 2015 heb ik samen met Jeroen Vriends (tekstschrijver en coördinator) bedacht en uitgevoerd. In het boekje vind je beschrijvingen van de creaties met daarnaast wetenswaardigheden over Vincent. Het heeft vaak een link met het onderwerp van de creatie.

Zonnewijzer 2014

De stoetvolgorde is ongeveer 1/3 van de hele zonnewijzer. Dit was een van de eerste wat “grotere” opdracht die ik destijds mocht uitvoeren voor de stichting.